Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişir, az ve sık yeme prensibini yerine getirmek mümkün olmaz.

Oruçluyken gün boy hiçbir şey tüketilmediği için kan şekeri düşer. Bu yüzden iftarda hızlı yemek yeme ve tatlı yeme isteği oluşur. Geç saatte tüketilen yüksek kalorili yiyecekler ne yazık ki kilo alımına sebep olmaktadır. Besinlerin hızlı tüketimi ise doygunluk hissinin geç gelmesine dolayısıyla daha çok besin tüketmenize sebep olur. Bu durumu engellemek için mutlaka oruç tutarken sahur yapılmalı ve de oruç çorba ile açıldıktan sonra en az 10-15 dakika ara verilmelidir.

Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır.

Örnek bir sahur menüsünde mutlaka yumurta, peynir, süt bulunmalıdır. Bunların yanında Ramazan da sık karşılaşılan bir problem olan kabızlık için kuru kayısı-erik ya da şekersiz ev yapımı kompostolar tüketilmelidir, sağlıklı karbonhidratlardan tam tahıllı ekmekler mutlaka ölçüsü dahilinde kullanılmalıdır.

ÖRNEK SAHUR MENÜSÜ;

1 haşlanmış yumurta + 1 dilim yarım yağlı beyaz peynir + 3 tam ceviz içi + 2 adet kuru kayısı + 1 su bardağı süt + Söğüş ( domates-salatalık-marul vb. ) + 1 dilim tam tahıllı ekmek

Oruç su ve çorba ile açılmalı, bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. Yağlı besinler, kızartmalar asla tercih edilmemelidir. Hafif zeytinyağlı sebze yemekleri ya da ızgara-haşlama et-tavuk-balık gibi protein kaynakları tüketilmelidir. Bunların yanında mutlaka ayran-cacık-yoğurt gibi kalsiyum içeren besinlerin bulundurulması gerekir. Tam tahıllı ekmek ya da avuç içi büyüklüğünde pide tüketilebilir. Bol yeşillikli salatalar mutlaka iftar menüsünde bulundurulmalıdır. Besinlerin uzunca çiğnenerek tüketilmesi gerekir ve iftar ile sahur arasında 2,5 litre su içilmelidir.

ÖRNEK İFTAR MENÜSÜ;

1 bardak su + 1 kase çorba

15 dakika ara

Zeytinyağlı sebze yemekleri ya da kuru baklagiller ya da ızgara-haşlama-fırın et-tavuk-balık yemekleri

Bol yeşillikli salata (+ zeytinyağı )

Ayran ya da cacık ya da yoğurt

Tam tahıllı ekmek ya da Ramazan Pidesi