Her geçen gün yeniliklere imza atan Dç. Dr. Mehmet Yaman ve Doç Dr. Fatih Öztürk nefes darlığı ve durdurulamayan kalp.çarpıntısı şikayeti ile gelen Serkan Uzunhasan'ın ilk kullanılan yöntemle hayata bağladı.

hastanın yapılan Yapılan tetkiklerinde bu şikayete neden olan ve küçükken geçirdiği boğaz endfeksiyonlarına bağlı gelişen kalp kapak darlığı olan 49 yaşındaki Serkan Uzunhasan, Dç. Dr. Mehmet Yaman ve Doç Dr. Fatih Öztürk tarafından yapılan operasyonda kalbi delinerek tedavi edildi.

Ereğli’de bir ilki gerçekleştiren Özel Echomar hastanesi Kardiyoloji doktorlarının yaptığı açıklamada; 

Doç. Dr. Mehmet Yaman, ‘’Zonguldak ilinde ilk defa olarak yaptığımız bir operasyondan bahsetmek istiyoruz size. Bu operasyon çocukken geçirdiği boğaz enfeksiyonlarına bağlı gelişen kalp kapağındaki romatizma sonrası kalp kapağında ileri derece darlık olan bir hastanın ameliyata alternatif olarak açık kalp ameliyatı değil de bunu kapalı yöntemle kalp kapağını tedavi etme yöntemidir. Biz buna kendi kardiyoloji camiamızda yapılan işlemin adı mitral balon valvüloplasti diyoruz. İlimizde ilk defa yapıyoruz. Bu hastamız bize çok sıkışık bir şekilde, nefes alamayacak düzeyde yoğun bakıma yatırdık bu hastayı bu şekilde gelmişti. Akabinde rahatlattıktan sonra kalp kapağında bu derece bir darlık olduğunu tespit ettik. Açık kalp ameliyatına mı yoksa kapalı yolla mı halledelim hastanın genç olması itibariyle ameliyatı istememesi nedeniyle biz kapak yapısının da bu işleme uygun olması neticesiyle biz ilimizde ilk defa bu işlemi burada yaptık. Hastayı operasyona aldık, kasıktan girerek anjiyo yöntemi ile var olan kapak darlığını sağ taraftan delerek sol tarafa geçip kapağı balon yapıp açılmasını sağladık. Bir gün sonra taburcu ettik hastamızı. ’’dedi.

Doç Dr. Fatih Öztürk, ‘’Kapak hastalarında iki kapağı balon yapabiliyoruz. Bunlardan biri mitral kapak diğeri kumarel kapak bu hastamızın genç olması ve ameliyat olsaydı kan sulandırıcı uzun dönemde kullanma riskinden dolayı balon yapıp bu ameliyatı mümkün olan en geniş süreye yaymaya çalıştık. Hastanın mitral kapağına balon yaptık böylece hasta en az 5 – 10 yıl boyunca tekrar girişimsel bir müdahaleye gerek duymadan ve kan sulandırıcı kullanmadan takip edeceğiz. 5-10 yıl sonrasında tekrar kapakta daralma olduğu takdirde yine balon yapabiliriz ya da kapağa balon uygun olmazsa uygun olmadığı takdirde o zaman cerrahi operasyon gerçekleşecektir. Hastanın genç yaşta ameliyat olmadan en azından bir 5 – 10 yıl bu şekilde takip edilmesi sağlanmış oldu bu yöntemle.’’ dedi.

I M G 20240707 W A0022

Editör: Haber Merkezi