Vücudunun farklı bölgelerinde gerekli dolgunluğunun sağlanabilmesi için gerçekleştirilen yağ enjeksiyonu işlemi, son derece doğal bir şekilde yapılmasından ötürü kişide herhangi bir alerjiye neden olmamaktadır. Bunun yanı sıra birçok avantajı da beraberinde getiren yağ enjeksiyonu, kişinin istediği ideal ölçülere sahip olmasını oldukça kolay bir şekilde sağlayabilmektedir.
Yağ Enjeksiyonu Nedir?
Yağ enjeksiyonu, temelde vücudun dolgunluk kazandırılması istenen bölgesine yağ enjekte edilmesini ifade eden bir tedavi yöntemidir. Yüz başta olmak üzere kalça ve bacak bölgelerinde de oldukça güvenli bir şekilde uygulanabilen bu yöntem, isteğe bağlı şekilde çeşitlendirilebilmektedir.Yağ enjeksiyonu için gereken yağlar, yine aynı kişinin vücudundan alınmaktadır. Yağ alınan bölgeler, kişiden kişiye değişmekte olup genellikle karın kısmından tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra bel ve kalça da bu işlem sırasında en çok yağ alınan bölgeler arasında bulunmaktadır.
İnce kanüller ile birlikte alınan yağ hücreleri, işlem sırasında doğrudan enjekte edilmemektedir. Süreç içerisinde alınan yağlar, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yine aynı kişinin ilgili bölgelerine enjekte edilmektedir. Alerji riskinin neredeyse sıfır olduğu yağ enjeksiyonu işlemi bu bağlamda hazır dolgulara nazaran çok daha güvenli kabul edilebilmektedir. Büyük hacimlere rahatlıkla uygulanabilmesinin yanı sıra ilgili yere dolgunluk kazandıran işlem doku ve deri kalitesine doğrudan olumlu etki etmektedir.
Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?
Kişinin kendi yağ dokularının kullanıldığı yağ enjeksiyonu işlemi tercihe bağlı olarak genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Ancak bazı durumlarda genel anestezi altında yapılan bu işlem için karar hekim ile hasta arasında yapılan görüşmeler sonucunda alınmaktadır. Yağ enjeksiyon işlemi tek başına yapılabileceği gibi aynı zamanda farklı estetik operasyonları kapsamında da gerçekleştirilebilmektedir. Örneğin yüz germe işlemi sırasında yağ enjeksiyonu yöntemi de aynı anda yapılabilmektedir.
Yağ enjeksiyonu operasyonu için kişinin önceden belirlenen bölgelerinden alınan yağlar ilk olarak yıkama ve santrifuj işlemlerine tabi tutulmaktadır. Çeşitli işlemlerden geçirilen yağ daha sonrasında transfer yapılacak olan bölgeye enjektör yoluyla aktarılmaktadır. Yağ enjeksiyonu transfer işlemi tamamen enjeksiyon yolu ile yapıldığından ötürü kişinin vücudunda herhangi bir iz bırakmamaktadır.
Yağ enjeksiyonu sonrasında, uygulamanın yapıldığı bölgede ödem oluşmaması için dikkat edilmesi gereken detaylara özen gösterilmelidir. İşlemin yapıldığı ilk gün ilgili bölgeye soğuk kompres uygulanmalıdır. Aynı zamanda oluşabilecek olan ödemin boyutu, uygulanan yağ dokusunun miktarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle bu durum 1-2 hafta içerisinde tamamen kaybolmaktadır. Yağ enjeksiyonu estetiğinden tam olarak sonuç alınabilmesi için en az 1 aylık süre boyunca beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Yağ Enjeksiyonu Kalıcı Mıdır?
Yağ enjeksiyonu işlemi oldukça kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır. Uygulanan yağ hücrelerinin bir bölümü, ilgili bölgedeki desteği alamadığından ötürü eriyebilmektedir. Adapte olan bazı yağlar ise bölgede yaşamını sürdürmektedir. Etkisini yitiren yağ oranı göz önüne alınarak uygulanan işlemlerde kalıcılık oranı genel olarak yüzde 40 ile yüzde 70 arasında değişiklik göstermektedir. Enjekte edilen yağların kalıcı olabilmeleri için kan dolaşımlarına ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır.
Kan dolaşımı ile doğrudan etkileşim halinde olan yağ dokuları, böylelikle dolaşımın fazla olduğu alanlarda daha uzun süre yaşayabilmektedir. Aynı alana çok fazla yağ dolgusu yapmanın oransal açıdan artış sağlamayacağı bilinmelidir. Bu nedenle aynı bölgeye tek seferde birçok kez uygulama yapmak yerine 6 aylık aralıklarla bu işlemin tamamlanması daha etkili bir sonuç doğurabilmektedir.
Yağ Enjeksiyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yağ enjeksiyonu işlemi yapıldıktan sonra yeniden aynı uygulamayı gerçekleştirebilmek için en az 6 ay beklenmesi gerekmektedir. İlk enjeksiyondan sonra kan dolaşımının artmasından dolayı ikinci işlemdeki yaşayan hücre sayısında daha fazla artış olması beklenmektedir. Yağ enjeksiyonu yapıldıktan sonraki ilk 6 ay sonunda kalan yağ hücreleri vücutta tamamen kalıcı hale gelmektedir. Yüz bölgesine dinamik ve estetik bir görünüm kazandırmak amacıyla yapılabilen yağ enjeksiyonu kaş arası, sırt, elmacık kemikleri, burun, dudak ve çene ucu gibi bölgelere uygulanabilmektedir.
Yağ Enjeksiyonu Sonrası İyileşme Sürecinde Ne Yapılmalı?
Yağ enjeksiyonu işleminin başarıyla tamamlanmasından sonra ilgili bölgedeki ödemin sağlıklı bir şekilde geçmesi beklenmelidir. Bu süre zarfında doktor tarafından verilen tavsiyelere uyum sağlanmalıdır. 1 ile 2 hafta arasında sürebilen ödemler özellikle dudak bölgelerinde daha uzun süre kalabilmektedir. Uygulanan yağ dokularının çok az bir kısmı vücut tarafından emilebilmektedir. Genellikle operasyon yapıldıktan sonraki ilk ay içerisinde eriyen yağların haricinde kalanlar ise ortaya çıkacak olan sonucu belirlemektedir. Bu nedenle yağ enjeksiyonunun ne zaman sonuç vereceği ile ilgili net bilgiye ulaşabilmek için en az 1 ay beklenmesi gerekmektedir.
Yağ Enjeksiyonu İçin Hangi Doktora Başvurmalıyım?
Sağlık aramaları yapıyor ve aradığınız sonuçlara ulaşırken zorluk çekiyorsanızMedyland platformu tam size göre! Online randevu platformu Medyland,ortodontik tedavi veya yağ enjeksiyonu gibi sağlık aramalarınızda sizlere en yakın ve en uygun doktorları listelemektedir. Bu sayede doktorlar hakkında bilgilere ulaşabilir, uzmanlıklarını ve sundukları hizmet hakkında bilgi sahibi olabilir, takvimi inceleyerek sizin için en uygun tarih ve saatte randevu oluşturabilirsiniz. Üstelik tüm bu işlemler ücretsiz!