Zonguldak’ta unlu mamül işletmecisi Şenol Şanal, ekmeğe zammın kapıda olduğunu açıkladı. Şenol Şanal, fırıncı esnafının zararını karşılayabilmesi için ekmeğin 10 TL’den satılabileceğini, bu yönde çalışmalar olduğunu söyledi. Şanal, art arda gelen zamların esnafı zarara uğrattığını belirterek; “Aramızda bir toplantı yaptığımız hususunda duyumlarımız çok doğru değil, biz herhangi bir toplantı yapmadık ancak; içinde bulunduğumuz bu şartlarda maliyet unsurları çok yükseldi. Gerçekten şu anda üretimde büyük zorluklar yaşıyoruz. Daha bu sabah unun bir çuvalına 40 lira zam geldi. Her hafta akaryakıta gelen zamlar, elektrik, doğal gaz zamları göz önüne alındığında maliyet unsurları yine yükseldi. Bugün hatırı sayılır miktarda zarar ediyoruz. Doğrudur. Ekmek fiyatının yükseltilmesiyle ilgili bir talebimiz var. Bunu ilgili makamlara ilettik. Hesap hulasalarında bir dilekçe ekiyle beraber takdim ettik. Önümüzdeki haftalar içerisinde yeniden bir düzenlenmenin kaçınılmaz olduğunu ifade etmek istiyorum.” dedi.

Bozkurt müjdeledi... Ereğli-Devrek birbirine bağlanıyor... Bozkurt müjdeledi... Ereğli-Devrek birbirine bağlanıyor...

FIRINCI ESNAFININ BEKLENTİSİ NE?

Şanal, fırıncı esnafının beklentisi hakkında da konuşarak; “Ekmek; beş, yedi buçuk, on lira gibi rakamlarla addediliyor. Bugün için olabilecek rakamın on lira olmasını düşünüyoruz. Zaten kamu idaresinin de sıcak baktığı rakam on lira. On lira olmasını bekliyoruz önümüzdeki haftalarda, bu bir haftayla sınırlı değil. Tabiki bunun yazışmaları var, bakanlığa gidiyor. Buradaki esnaf birlikleri, yönetim kurulu değerlendirmeler yapıyor. İlçelerin talepleri alınıyor, birleştiriliyor. Bakanlığa bu görüş gönderiliyor. Bakanlık onayından sonra uygulamaya geçiliyor. Sanıyorum bir aya kadar bir zaman dilimi içerisinde yeni bir fiyat uygulamaya geçmiş olur.” ifadelerine yer verdi. 

EKMEĞE ZAM ENGELLENİR Mİ?

Geçtiğimiz haftalarda fırıncı esnafı ile Zonguldak Valiliği arasında yaşanan anlaşmazlığın izlerinin yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağı yönünde kendisine yöneltilen soruya; “Hukuki süreçlerle ilgili bizim esnaf olarak bu işte hiçbir dahilimiz yok. Yani ortaya koyduğumuz hesap hulasalarının gerektirdiği rakamları satış fiyatlarını tespit edilmeyeceği, edilemeyince zor durumda kalıyoruz. Valilik makamının halkın ucuz ekmeğe ulaşması anlamında süreyi geciktirmesi açısından yaptığı bir uygulama olarak değerlendiriyoruz ama neticede her şey ortada. Maliyetler yüksek. Esnaf ürettiği üründen zarar ediyor. Kamu idaresi de daha ucuz ekmek vermek istiyor ama; bizim bu konuda Valilik makamına daha önce önerimiz oldu. Ekmeği devlet üretsin, ister bir liraya satsın, ister bedava dağıtsın. Ama aldığımız cevap devlet bu işten zarar eder oldu. Bu da bizi  rencide ediyor. Yani devletin zarar ettiği bir işten esnaf nasıl para kazansın? Bu sorunları bir kenara bırakıp, gerçekçi maliyetleri göz önüne alıp, halkımızın da ihtiyacının karşılanması anlamında esnafa da destek olunması gerekir. Biz her şeyin ucuz olmasını istiyoruz ama; elimizde değil. Serbest piyasadan temin ettiğimiz ham maddelerin fiyatları artınca zor durumda kalıyoruz. En basit örnek devlet buna destek veriyordu. Destek kaldırıldı. Un iki katını geçti. Bugün un 656 lira oldu. Sonuçta bir tatlıya bağlanacak diye düşünüyorum ben bu işin.
Sonuç itibariyle 80 gram simit 7,5 lira, 220 gram ekmek 7,5 lira.Bu aradaki farkı ne olduğunu anlatır.” şeklinde yanıt verdi. 

Editör: Can Özkan Kayabaşılı