Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda tüm partilerin oylarıyla kabul edildi ve EYT yasalaştı. EYT'nin yasalaşmasının ardından ilk maaşların ne zaman yatacağı, emekli aylığı almaya hak kazanan vatandaşlar tarafından merak ediliyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT'lilerin ilk maaşlarını ne zaman alacaklarını açıkladı...

EYT'de ilk maaşların yatacağı tarih, milyonlarca vatandaşa emeklilik yolu açan EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber sorgulanmaya başladı. Mart ayında hak sahipleri, emeklilik başvurusunda bulunabilecek. Peki, EYT'de ilk maaşlar ne zaman yatacak?

Resmi Gazete'de yayınlanınca başvurular başlayacak

EYT düzenlemesinin yasalaşması sonrası karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Erdoğan'ın EYT'yi imzalamasının ardından yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte emeklilik için başvuru süreci başlayacak.

Başvuran maaş hakkı kazanacak

İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin çıkmasının ardından başvuru yapılmasıyla birlikte maaş hakkı da kazanılmış olacak.

EYT'de ilk maaşlar ne zaman yatacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), normal yıllarda emekli aylığı başvurularını iki hafta içinde sonuçlandırıyor. Aynı anda yüz binlerce EYT’linin emeklilik başvurusunda bulunacak olması nedeniyle bu yıl incelemelerin zaman alması, bu nedenle ilk aylık ödemesinde gecikmeler yaşanması muhtemel görünüyor.

Bununla birlikte, ilk aylık ödemesi ne zaman yapılırsa yapılsın 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere toplu ödeme yapılacak. Hak kaybı olmayacak. Buna göre; Mart ayında dilekçe veren EYT’liler, nisan ayında ilk maaşlarını almaya başlayacak.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin: İlk maaş Nisan'da

Başvurularla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Panik olmanıza gerek yok. Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilir. Nisanda ilk maaş alınacak. Bütçeye ek yük getirmesi konusunda endişemiz yok." dedi.

EYT'lilere 'panik yapmayın' uyarısı

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, "Vatandaşlarımız bir sorunla karşılaşılırsa e-devlet üzerinden müracaat edebilirler. Herhangi bir sorunla karşılaşmayacaklarını zannediyorum ancak böyle bir durum yaşanması durumunda panik yapmasınlar" diyerek uyardı.

Hem maaş hem baram ikramiyesi alınacak

Kanuna göre, emeklilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.100 TL bayram ikramiyesi ödemesi yapılıyor. Bu yıl Ramazan Bayramı 21 nisan gününe denk geldiği için, mart ayında emeklilik dilekçesi verenler, nisan ayında 1.100 lira bayram ikramiyesinden de yararlanabilecekler.

EYT kimleri kapsıyor?

- Yaş şartı tamamen kalkıyor

- Prim günü mevcut yasadaki gibi kalacak

- EYT kanun teklifi 2023 yılı için 2 milyon 250 bin sigortalıyı etkiliyor

- Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor

- Prim ve sigortalılık süresi dolan emeklilik hakkı elde edecek

- Emekli olduktan sonra 30 gün içinde aynı iş yerinde işe başlanması durumunda 500 TL yüzde 5 destek primi verilecek

- Taşerondan işçi kadrosuna geçenlerin ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanı olacak- Başvurular ister e-Devlet üzerinden ister SGK'ya direkt olarak yapılabilecek

- EYT staj konusu yasada bulunmuyor.

- Kıdem tazminatı ödemeleri için işverene uygun koşullarda KGF desteği verilecek.

- SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak

- EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok

EYT başvurusu nasıl yapılır?

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın. Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın. Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığını" seçin. SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonu tıklayın. Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın. Diğer iletişim bilgilerini de doldurun. ‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın. Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

Editör: Sinan Kabatepe