En çok ziyaret edilen ülkelerden biri konumunda olan Almanya'ya girişlerde de bu uygulama geçerli olmaktadır. Ziyaretçiler de bu kapsamda "Almanya vizesi nasıl alınır? Başvurular sırasında nelere dikkat etmek gerekir?" gibi sorulara yanıt aramaktadır. İşte Almanya vizesi hakkında en çok merak edilenler ve bilinmesi gerekenler.

Almanya Vizesi Nedir?

Türk vatandaşlarının, farklı bir ülkeye yasal olarak giriş yapabilmeleri için bazı şartları karşılıyor olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili ülke arasında yapılan anlaşmaya bağlı olarak ziyaretçiler vize uygulamasına tabi tutulmaktadır. Kimi ülkelere kimlik kartı ile giriş yapılabiliyorken kimi ülkelerde ise vize şartı uygulanmaktadır.

Almanya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize isteyen ülkelerden biridir. Almanya'ya seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahiplerinin bu kapsamda vize sahibi olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra Almanya'nın Schengen Bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor olması, başvurulacak olan vize türünü belirlemektedir. Schengen Bölgesi'ndeki ülkelere yapılacak olan ziyaretler 90 günlük süreyle sınırlı tutulmaktadır. Eğer yapılacak olan ziyaret 90 günden fazla sürecek ise bu durumda Almanya Ulusal Vize türüne başvurulması gerekmektedir.

Yeşil, gri veya siyah pasaport sahibi Türk vatandaşları, Almanya'ya 180 gün içerisinde 90 günle sınırlı olarak seyahatlerini vizesiz olarak yapabilmektedir. Eğitim, iş veya aile birleşimi gibi durumlar için ise konsolosluk veya büyükelçiliklere başvuru yapılması gerekmektedir. Kısa süreli vize başvuruları ise konsoloslukların yanı sıra yetkilendirilmiş başvuru merkezlerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

Almanya Vize Türleri Nelerdir?

Almanya'ya herhangi bir nedenle seyahat gerçekleştirecek olan Türk vatandaşlarının amacına uygun olarak başvurmaları gerektiği birkaç vize türü bulunmaktadır. Başvurulacak olan vizenin türünü, yapılacak seyahatin türü ve süresi gibi detaylar belirlemektedir. Bu kapsamda bakıldığında Almanya vize çeşitleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

Almanya Kısa Süreli (C Tipi) Vize

Almanya'da bulunma süresinin 90 günü aşmadığı seyahatler için gerekli olan vize türüdür. Schengen Vizesi olarak da bilinen C tipi vize birçok farklı amacı kapsayabilmektedir. Bu amaçlar arasında resmi, eğitim, tedavi, kültürel ve sportif faaliyetler yer almaktadır. Almanya turistik vizesi olarak ifade edilen tür de C tipi vize kapsamına girmektedir.

Almanya Uzun Süreli Ulusal (D Tipi) Vize

Almanya'ya gerçekleştirilecek olan seyahatlerin toplamda 90 günden fazla olması durumunda başvurulması gereken vize tipidir. D tipi olarak da bilinen Almanya Ulusal Vize, öğrenci, aile birleşimi veya çalışma gibi amaçları kapsamaktadır. Bu vize türünde yapılacak olan başvuruların doğrudan Almanya Konsolosluğu ya da Büyükelçiliği üzerinden yapılması gerekmektedir. Almanya aile birleşimi, çalışma ve Erasmus vizeleri bu kapsamda değerlendirilmektedir.

Almanya Transit Vize

Almanya transit vize türü, Türkiye'den bu ülkeye geçiş yaparak havaalanından hiçbir şekilde çıkış yapmadan farklı bir ülkeye geçiş yapabilmek amacıyla alınmaktadır. A tipi vize olarak da bilinen Almanya transit vizesinde temel nokta, ziyaretçilerin sınırlandırılan bölgeden dışarı çıkmadan üçüncü bir ülkeye geçiş yapabilmelerine izin verilmesidir. Genellikle Main ve Münih havalimanları için verilen bu vize türünde alan değişikliği dönemsel olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Almanya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Almanya vizesine başvuru yapabilmek için ilk olarak seyahatin tipi ve süresi belirlenmiş olmalıdır. Bu detayların belirlenmesinden sonra Almanya Konsolosluğu veya Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerinden detaylı bilgi alınmalıdır. Başvuruların resmiyet kazanabilmesi için konsolosluk veya büyükelçilikten randevu alınması gerekmektedir. Randevu alırken ise dikkat edilmesi gereken birtakım detaylar bulunmaktadır. Eğer randevu talepleri, yoğun bir dönemde yapılmış ise bekleme süresi uzayabilmektedir. Bu tip durumlarda önceden alınmış olan uçak biletleri yanabilmekte ve dolayısıyla kişi maddi kayıp yaşayabilmektedir. Bu nedenle Almanya vizesi başvurusunun seyahatten en az 1 ay önce yapılması tavsiye edilmektedir.

Almanya vize başvurusu için randevu oluşturduktan sonra kişinin belirlenen gün ve saatte başvuru merkezinde olması gerekmektedir. Bu tarihin kaçırılması durumunda oluşturulan randevu iptal olmaktadır. Vize başvurusuna gidenlerin, yanlarında evraklarını eksiksiz bir şekilde götürmesi gerekmektedir. Başvurulacak olan vize türü belirlendikten sonra bu kapsamda gerekli olan evraklar çok dikkatli bir şekilde toplanmalıdır.

Almanya Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Almanya vizesine başvuru yapabilmek için birtakım evrakların toplanmış olması gerekmektedir. Bu evraklar, başvurulacak olan vize tipine göre değişiklik gösterse de genel kapsamda aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;

  • Vize başvuru formu (Formun Almanca ve Türkçe olarak doldurulması gerekmektedir.)
  • Vize talep dilekçesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaport (Belgenin seyahat bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Maaş bordrosu
  • Aktif kullanılan banka hesap dökümü
  • Seyahat belgeleri (Uçak bileti ve otel rezervasyonları)
  • Türkiye'ye geri dönüş yapılacağını destekleyen belgeler
  • Almanya'da çalışılacak olan firmadan alınmış olan sponsorluk belgesi (Çalışma vizesi için)
  • Teminatının en az 30.000 euro olduğu bir seyahat sağlık poliçesi

Vize Danışmanlık Hizmeti İçin Vize Başvuru Merkezi

Vize Başvuru Merkezi, 1973 yılından günümüze ulaşan tecrübesi ve birikimi ile vize danışmanlığı hizmeti sunmaktadır.Almanya vizesi veAmerika vizesi gibi yurt dışı seyahatlerinizde ihtiyacınız olan vizeler için profesyonel danışmanlık hizmeti sunanVize Başvuru Merkezi, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki şube ağına sahiptir. Karmaşık ve yorucu olan vize başvuru sürecini sizler için kolaylaştıran Vize Başvuru Merkezi, deneyimli ve uzman çalışanları ile bu süreçte sizlere yol arkadaşlığı yapmakta ve yasal gereklilikleri karşısında yol göstericiniz olmaktadır.

Siz de vize başvurusu yapmak istiyorsanız Vize Başvuru Merkezi'nden randevu alabilir, sürecin detayları hakkında bilgi sahibi olarak yurt dışı seyahatiniz için ilk adımı atabilirsiniz!

Editör: Haber Merkezi