Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Bu büyük miting, bu coşku, bu şölen yalnızca metal işçilerinin toplu sözleşmesi için değildir. Bu görkemli buluşma, bu ülkede ezilen, emeğinin ve alın terinin karşılığını alamayan, susturulan, bastırılan, insan yerine konulmayan milyonlar içindir" dedi.

Türk Metal Sendikası'nın, Bursa Fatih Sultan Mehmet Bulvarı Hastane alanında, "İşine, Ekmeğine, Onuruna Sahip Çık!" sloganı ile gerçekleştirdiği mitinge aralarında Karadeniz Ereğli Şubesi üyelerinin de yer aldığı ülke genelinden kalabalık işçi grupları katıldı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ın kısa konuşması ardından, 10 binlerce işçinin sloganları eşliğinde kürsüye çıkan Kavlak, Grup sözleşmelerini sürdürdükleri ve tıkanma noktasına gelen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na(MESS) seslenerek, şunları kaydetti:

"Kim olduğumuzu görmezden gelenlere bu miting bir kimlik beyanı olsun. Biz işçiyiz, biz emekçiyiz, biz insanız, biz halkız, halk... Unutmayın ki bir şafak vakti karanlığın kenarından, ağır ellerimizi toprağa basıp doğruluruz. Bu miting işçi sınıfının, bıçak kemiğe dayandı diye seslendiği bir haykırıştır. Bu büyük miting, bu coşku, bu şölen yalnızca metal işçilerinin toplu sözleşmesi için değildir. Bu görkemli buluşma, bu ülkede ezilen, emeğinin ve alın terinin karşılığını alamayan, susturulan, bastırılan, insan yerine konulmayan milyonlar içindir. Bu büyük miting, yalnızca metal işçisine hakkını vermeyen MESS'e karşı değil, emeği hor görenlere, hakkını vermeyenlere cevap vermek, evet, biz de buradayız demek içindir. Bu büyük buluşmamız, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı, yeter artık, bıçak kemiğe dayandı diye seslendiği bir haykırıştır. Bir direniştir."

SÜRECİ ANLATTI VE..!

Türk Metal Lideri Pevrul Kavlak, MESS ile masaya oturdukları 7 Ekim 2019'dan sonraki süreci anlattığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tüm iyi niyetimizle, samimiyetimizle, metal emekçilerinin hakkı için, alın terinin karşılığı için 6 oturumda mücadele verdik. Tek amacımız hakkımız olanı almaktı. Son iki yılda, sokaktaki enflasyonun silip süpürdüğü soframızı geri kazanmaktı. Fazladan hiçbir şey istemedik.

Ama onlar bizi anlamadılar, dinlemediler. Bizi görmezden geldiler. Çünkü onların kulakları sağır, gözleri kör, bizi duymuyorlar, bizi görmüyorlar. Sanıyorlar ki, o çarklar kendiliğinden dönüyor. O bacalar kendiliğinden tütüyor. Sanıyorlar ki, bir sihirli el dokunuyor ve metal sektörü ihracat rekorları kırıyor. Şampiyon oluyor. Kendinize gelin beyler, kendinize onların hepsini biz yaptık. Biz çalıştık, biz ürettik, biz kazandırdık. Ama maalesef karşılığını alamadık. Yahu insaf! Ayıptır, günahtır, yazıktır. Biz işimize, işyerimize namusumuz gibi sahip çıktık, bacaları biz tüttürdük. O çarkları biz döndürdük. Artık sabır taşı çatladı arkadaşlar. Başka çaremiz kalmadı. Eylemlere başladık. İşte bugün onbinlerle buradayız. Yetmezse, yarın yüz binlerle geleceğiz. Hakkımızı alana kadar..."

MES MASAYA ÇAĞIRDI

MESS'in, yeniden görüşmeler için sendikayı 20 Ocak'ta (yarın) tekrar masaya davet ettiğini belirten Kavlak,

"Yeniden masaya oturacağız. Ama başta üç yıllık sözleşme olmak üzere, kazanılmış haklarımız o masada olduğu sürece bize yine sefalet ücreti önerdikleri sürece o masada oturmayacağız. Eylemlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Hep birlikte haykıracağız. Hep birlikte, eylemse eylem grevse grev..." diye konuştu.

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak,hiçbir zaman yalnız kalmayacaklarını dile getirerek sendikaya güvenmelerini istediği işçilere karanfiller attı.

Kavlak, konuşmasının ardından sahne alan Haluk levent'e, üyeleri ile birlikte yürüttüğü emek mücadelesine verdiği destekten dolayı "Emek Dostu Ödülü" verdi.

Büyük Bursa Mitingine, TÜRK-İŞ yönetimi, TÜRK-İŞ bağlı sendikalarının genel başkanları ve TÜRK-İŞ'e bağlı sendikalara üye çok sayıda çalışanda katıldı.

Karadeniz Ereğli'den de, Türk Metal Şube Başkanı Metin Ercan ve yönetimi ile birlikte, ilçedeki Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Tat Metal AŞ ve ERSEM'den çok sayıda işçi katılımı ile alanda hazır bulundu.

Editör: Haber Merkezi